4.12.2011 г.

80 хил. българи остават без високи пенсии от Гърция

Гърция спира пенсиите за чужденци, които не пребивават постоянно в страната. Мярката засяга около 80 хиляди българи, които работят легално там, съобщи Нова телевизия.
Гръцкият осигурителен институт обяви, че се променя начинът на изчисляване на пенсиите, както и че няма да се предоставят добавки към пенсионните суми за осигурителните дни, които не са отработени в Гърция.
В резултат на тази мярка чужденците, сред които и много българи, вече няма да могат да получават пенсии от 700 евро ....
 срещу 300 дни осигурителен стаж в Гърция.
Строгата мярка бе предизвикана от факта, че голям брой чужденци, най-вече от България и Румъния, са декларирали постоянно пребиваване в Гърция, за да получават целия размер на пенсията и социалните добавките, което надхвърля сумата от 700 евро, а на практика през повечето време прекарват в родината си и получават парите по банков път.
Проверка показа, че това противоречи на европейските правилници за пенсиониране. По този повод минималната сума, която ще получава гражданин на ЕС, постоянно пребиваващ в Гърция, вече ще се определя от размера на основната пенсия от 360 евро, а не на минималната граница за осигурителния институт от 486 евро.виж

Няма коментари: