21.12.2011 г.

Парламентът обяви активите на гръцките политици, но не и как са се сдобили с тях

За пръв път в историята на гръцкия парламент комисията за контрол откри рериозни пропуски и недекларирани парични преводи в декларациите за приходите на депутатите за икономическатата година 2009.
Въпреки това, коментират гръцките медии, комисията не изчерпа всички възможности, които й предоставя закона, за да разследва подробно промяната в имущественото състояние на депутатите. В резултат няма никакъв отговор на въпроса къде са отишли сумите между 100 000 – 400 000 евро, които 15 народни представители са изтеглили от банковите си влогове. Четирима от тях обяснили, че чувствителните намаления се дължи на факта, че са инвестирали сумите в покупка на недвижимо имущество.
Останалите 11 депутати обаче не са представили  никакви документи, за да оправдаят намалелите си депозити и с това предизвикаха съмнения за изтичане на парите към швейцарски банки, понеже през 2009 бе регистрирано голямо пренасяне на капитали в чужбина, заради кризата. Комисията отказа да оповести имената на депутатите, като заяви, че преди това трябва да се проведе проверка. 

Пренасянето на пари в Швейцария не е престъпление, но е незаконно те да не бъдат упоменати в данъчната декларация. „Ако бъде намерен някой, който има дори 100 евро в швейцарска банка, без да ги е декларирал, ще се смята за престъпил закона”, заяви председателят на комисията и трети заместник-председател на парламента Евангелос Аргирис. Той добави, че в никоя от декларациите на депутатите не се упоменава наличието на депозити в Швейцария.
В същото време комисията определи като „неискрена” декларацията на бившия министър от ПАСОК Акис Цохадзопулос. Експертите-счетоводители открили нарушения в имуществената му декларация след премахването на банковата и данъчната поверителност, както и на забраната за оповестяване на участието му на борсовия пазар. Те смятат, че декларираните приходи на някогашния военен министър и претендент за лидерското мястов ПАСОК не оправдават големите и скъпи имоти, които той и съпругата му притежават. В отговор Акис Цохадзопулос издаде писмено съобщение, в което определя разкритията на комисията като заговор срещу него.
Най-богат сред лидерите на гръцките политически партии си остава председателят на крайнодясната ЛАОС, Георгиос Карадзаферис. Той е декларирал 102 000 евро от депутатското си обезщетение и 165 000 като приходи от телевизионната си компания. Депозитите му, както и тези на съпругата му възлизат на 72 000 евро. Той има два автомобила и една надуваема лодка за шестима души.
217 000 евро от депутатското си обезщетение и приходи от други източници е декларирал председателят на Нова демокрация Андонис Самарас. Неговата съпруга Георгия Самара , която е инженер е декларирала доходи в размер 54 000 евро. През 2009 той продал 50 на сто от апартамент на улица Мурузи в скъпата част на центъра на Атина срещу 79 000 евро. Лидерът на „сините” и съпругата му имат акции в корабна компания и общи депозити в размер 307 000 евро и 4 000 английски лири.
Доскорошният премиер на Гърция Георгиос Папандреу и съпругата му Ада имат общи депозити в размер 81 000 евро и един автомобил, закупен през 1996. Съпругата му е собственичка на активи в Alpha bank на обща номинална стойност 228 000 евро. Те са собственици на къща в скъпото атинско предградие Неа Еритрея и апартамент в Патра.
Председателката на Демократичния алианс Дора Бакояни е декларирала 100 000 евро от депутатско обезщетение и други доходи в размер 30 000 евро. Нейният съпруг – бизнесменът Исидорос Кувелос е декларирал доходи от 273 000 евро. Те а собственици на значително недвижимо имущество, като през 2009 са инвестирали 72 000 евро за построяването на офис и придобиването на два имота в крайбрежното предградие Глифада под формата на родителско дарение. Дора Бакояни и нейният съпруг се разпореждат с впечатлителен инвеститоски пакет. Той включва облигации на Alpha bank в размер 123 000 евро, дялове от активи на стойност 27 000 евро и акции в различни банки на обща стойност 170 000 евро. През 2009 Исидорос Кувелос е закупил акции на стойност над два милиона долара и продал в чужбина акции на Националната банка на Гърция на стойност 560 000 долара.
Председателят на Демократичната Левица Фотис Кувелис е декларирал доходи в размер 93 000 от депутатското си обезщетение и 2 000 евро от други източници.Той и съпругата му са собственици на апартамент с мазе в Атина и земеделски ниви на остров Евия и в област Арголида. Банковите им депозити възлизат на 436 000 евро, имат акции на стойност 35 000 евро и три автомобила.
Лидерът на крайнолявата коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас е декларирал доходи в размер 23 000 от депутатско обезщетение и 25 000 евро от други източници. 92 000 евро от депутатско обезщетение и 43 000 евро от други източници е получила през 2009 главният секретар на Комунистическата партия Алека Папарига.
Заслужава да се отбележи фактът, че декларациите на депутатите бяха публикувани за пръв път в електронната страница на парламента. От вчера данните предизвикаха интереса на хиляди гърци, които обаче за пореден път няма да разберат по какъв начин са придобили имуществото си техните избранници. източник

Няма коментари: