13.12.2011 г.

Електроенергията в Гърция поскъпва


Гръцкото правителство възнамерява да повиши цената на електроенергията от 1 януари 2012 г., пишат вестниците в Атина днес.
Очаква се новите повишения на цените да са в размер 15 на сто и да бъдат обявени тази седмица. Предложението за поскъпването на тока е било направено от енергийния регулатор.
В писмо изпълнителният директор на Националната електрическа компания (ДЕИ) в Гърция Артурос Зервос отбелязва, че повишаване на цената на тока с по-малко от 15% през 2012 г. ще нанесе вреди на компанията, която изпитва сериозни финансови проблеми.
Вестниците посочват, че ако бъде прието предложението на енергийния регулатор за поскъпване, първото увеличение на цената ще бъде направено в началото на новата година, а второто - от 1 юли 2012 г.
Коментира се, че това ще е допълнително бреме за потребителите наред с новите данъци, които им бяха наложени заради икономическата криза.
Според статистиката търсенето на електроенергия в Гърция през ноември се е повишило със 7,3% в сравнение със същия месец на миналата година.
Общото търсене възлиза на 4,25 млн. мегаватчаса. На годишна основа търсенето е нараснало с 9,3%, се уточнява в публикациите на вестниците.източник

Няма коментари: