16.12.2011 г.

Гръцки банки продават свои балкански филиали

National Bank of Greece може да продаде 49% от турската Finansbank, а ATEbank предлага на търг 93% от румънския си филиал

Най-голямата гръцка търговска банка National Bank of Greece и държавната ATEbank обявиха, че ще продадат свои дъщерни дружества на Балканския полуостров, съобщи РИА Новости.
NBG възнамерява да продаде 49% от турската Finansbank, посочват гръцки финансови медии, като се позовават на източници, близки до сделката, без да посочват сумата по нея и името на купувача.
Гръцката банка планира да запази 51% в турското дъщерно дружество, но не изключва да продаде и тях в бъдеще.

През 2006 г. тя придоби 46% от акциите на Finansbank за 2,7 млрд. долара, а през 2007 г. закупи още 34%, след което доведе дела си до 100%.
Продажбата на дял в турския филиал трябва да помогне на NBG да балансира значителните загуби по отписването на гръцки държавен дълг.
От ATEbank пък обявиха, че възнамеряват да продадат на частен инвеститор чрез търг 93,3% от румънския си филиал ATE Bank Romania. Офертите ще се приемат до 16 януари, а се планира сделката да бъде приключена до средата на 2012 г.
Гръцкият банков сектор се сблъсква с проблеми с ликвидността, рязък ръст на „лошите“ кредити и огромни загуби по планираната програма за частично отписване на гръцки държавен дълг.
Гръцките банки, които преди това провеждаха агресивна експанзия в Югоизточна Европа, сега до голяма степен зависят от финансирането от Европейската централна банка, гръцката централна банка и планирания от ЕС втори спасителен пакет за рекапитализиране на гръцката финансова система.източник

Няма коментари: