4.12.2011 г.

Цените на храните ще растат, неравенството също

Бурите и сушите напоследък, предизвикали взрив в цените на хранителните продукти, може да са само загатване за бедствията, които ни чакат, когато климатичните промени станат по-осезателни. Това предупреди британската неправителствена организация "Оксфам", цитирана от "Франс прес" и БТА.
В своя доклад организацията съобщава за скок в цените на пшеницата, царевицата и соргото, дължащ се на крайни метеорологични явления, което води до влошаване на десетки милиони хора в последните 18 месеца.

С ускоряването на климатичните промени положението ще се влошава и това ще се отрази ...

пряко на земеделието, коментира Кели Дентот "Оксфам". При положение че дадено метеорологично явление води до повишаване на цените, това означава двоен удар за най-бедните страни.

Скок в цените

Освен че природните бедствия унищожават животните им, домовете и стопанствата им, тези хора ще трябва да се справят и с по-високите цени на храните, допълва тя. Горещата вълна в Русия и Украйна през 2010 г. стана причина за три месеца житото да поскъпне на световния пазар с 60 до 80%. През април тази година цените му превишиха с 85% равнището си от юни 2010, посочва "Оксфам".

През юли тази година цената на соргото в Сомалия беше с 393 процента над средната стойност за последните пет години, а цената на царевицата в Етиопия и Кения скочи съответно с 191 на сто и 161 процента в резултата на сушата в Африканския рог. През същия период бурите и ураганите в Югоизточна Азия повишиха цената на ориза в Тайланд и Виетнам.

През септември и октомври тя беше с 25-30% по-висока, отколкото година по-рано. В доклад от ноември Световната банка съобщи, че глобалният индекс на цените на храните остава с 19% над равнището от септември 2010 г., като се наблюдават значителни разлики между различните страни и продукти.

Призив

Експертната група по климата наскоро обяви, че поради глобалното затопляне горещите вълни и проливните дъждове, предизвикващи наводнения, зачестяват и че тези явления ще се разрастват. "Оксфам" отправя към страните, които се събраха вчера на климатичния форум в Дърбан, призив да се ангажират с драстично съкращаване на въглеродните емисии и със създаването на фонд за подпомагане на бедните държави.виж

Няма коментари: