19.01.2012 г.

100 млрд. € от гръцкия дълг под въпрос

В Атина днес бяха възобновени преговорите за отписване на гръцки дълг на стойност над 100 милиарда евро, предаде ИТАР-ТАСС. Разговорите по гръцкия дълг, които са под егидата на шефа на Института за международни финанси Чарлз Далара, бяха прекъснати на 13 януари.
На 20 март Гърция трябва да погаси плащания по облигации на стойност 14,5 млрд. евро. Атина няма да може да изплати тази сума, ако не получи финансова помощ от ЕС и МВФ, отбелязва ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира източници от лондонското Сити, които посочили, че тези дни са се състояли конфиденциални консултации на заинтересованите страни, по време на които са били положени основите на очаквания компромис. Съгласувани са били три основни положения, според които на частните кредитори ще бъдат предоставени ценни книжа, чиято пазарна стойност ще е около 32 евроцента от публичния дълг на страната.
Новите облигации ще бъдат по всяка вероятност с годишна лихва от 4 до 5 на сто и с продължителност от 20 до 30 години, посочи Брус Ричардс, мениджър от хедж фонда Marathon Asset Management LP. Той прогнозира, че ценните книжа ще се договорят на около половината от номиналната им стойност.
Чистата стойност на новото споразумение за притежателите на облигации ще е около 32 евроцента от публичния дълг на Гърция, прогнозира още представителят на хедж фонда. източник


Няма коментари: