20.01.2012 г.

Гонят Гърция от еврозоната скоро

Гърция ще бъде принудена да излезе от еврозоната "до края на тази година", дори ако успее да договори с частните кредитори споразумение за отписване на част от гръцкия дълг през следващите няколко дни, оцени днес икономически анализатор, цитиран от агенция ДПА.
Икономистът Бен Мей от базираната в Лондон компания "Кепитъл Икономикс" заяви, че се дискутира отписване на гръцкия дълг с 68 процента, което е повече от първоначално обсъжданите 50%.
Това ще осигури възможност на Европейския съюз да се съгласи за отпускането на втория спасителен пакет, който ще покрие "финансовите нужди на Гърция през следващите няколко години", смята икономистът. Средствата обаче ще бъдат предоставяни при различни срокове.
"Очакваме Гърция да заключи, че условията към спасителния пакет са прекалено тежки и че най-добрият й вариант е може би да приключи всеки спасителен пакет, да постигне друго споразумение за преструктуриране на дълга и да се откаже от общата валута. Наистина смятаме, че Гърция може да излезе от еврозоната към края на тази година", посочи Мей.източник
 

Няма коментари: