30.01.2012 г.

Гърция не отстъпва за заплатите и бюджетния комисар

Страната е готова все пак да приватизира някои предприятия, както и да въведе оф-шорни зони, за да привлече инвестиции. Нито един от тримата партийни лидери, които стоят зад правителството на Лукас Пападимос не е оптимист, че “номерът” ще мине пред надзорната тройка.
Два часа и 45 минути продължи срещата на гръцкия премиер Лукас Пападимос с тримата партийни лидери, които поддържат правителството му - Георгиос Папандреу от ПАСОК, Андонис Самарас от Нова демокрация и Георгиос Карадзеферис от ЛАОС. Нито един от тримата не направи изявления на излизане от резиденцията на премиера, а източници от “кухнята” говорят за тежка атмосфера. След приключването на срещата Пападимос направи телевизионно обръщение, в което многословно и увъртяно обясни, че кредиторите поставят тежки условия за отпускането на втория пакет финансова помощ. Нито един от тримата партийни лидери, които също разпространиха официални съобщения след премиера на показаха и следа от оптимизъм, че преговорите за новия заем ще приключат успешно.
Лукас Пападимос и тримата партийни лидери са се съгласили по три позиции:


1. Много трудно ще мине през гръцкия парламент условието на тройката за намаляването на заплатите в частния сектор, без за това да има съгласието на социалните партньори, които съвсем естествено са против. Дори и партийните лидери да се подпишат под това искане, самите те са признали, че парламентарните им групи ще гласуват против.
2. Нито един от тримата партийни лидери не е бил съгласен с германското предложение за бюджетен комисар и тримата с рязък тон са го отхвърлили и са припомнили, че то не се съдържа в решенията на Европейския съвет от 26 и 27 октомври 2011 за втория спасителен пакет.
3. Премиерът и партийните лидери все пак са се съгласили да отстъпят по отношение на приватизацията, на някой от бонусите за Коледа и Великден, а и също да отделят територия в страната, която да възприеме статута на off-shore зона и да привлича инвестиции.
В 17,00 часа министър-председателят Лукас Пападимос отпътува за Брюксел, където утре ще разговарят лидерите на страните от Европейския съюз. Сътрудниците му съобщават за загрижеността му, че ще разочарова партньорите си с решението да не се пристъпи към намаление на заплатите и да се пренебрегне германското желание за бюджетен комисар. “Съществуват непреодолими трудности от една страна и от друга - категорична необходимост да продължат преговорите, за да се избегне фалитът”, подчеертават те.
“Преговорите не са лесни. Въпреки прогреса за стабилизиране на икономиката, въпреки жертвите и промените и поради закъснението в реформите не успяхме да постигнем заложените цели и партньорите ни поставят допълнителни условия. Искаме да постигнем съгласие, за да се измъкнем от несигурността и да възвърнем доверието в страната”, каза в обръщението си към нацията гръцкият премиер.
От своя страна президентът на Нова демокрация Андонис Самарас се обяви категорично против намаляването на заплатите в частния сектор и против орязването на пенсионните надбавки, които са част от условията на надзорната тройка, за да се отпусне новият спасителен пакет. Той дори е обвинил Лукас Пападимос, че не се пазари достатъчно твърдо с нейните представители. “Кредиторите ни никаде не споменават за икономически ръст и точно за това трябва да преговаряме”, се казва в официалното изявление на Самарас след срещата.
Президентът на крайнодясната ЛАОС Георгиос Карадзеферис заяви, че е съгласен с позицията на Андонис Самарас и предложи условията на надзорната тройка да се изпратят за одобрение от Европейския парламент. Според него именно евродепутатите са компетентни да преценят дали условията отговарят на европейското законодателство и дали са в унисон с Лисабонския договор.
Единственият, който е дал пълен карт-бланш на Лукас Пападимос за маневри в Брюксел е бил президентът на ПАСОК Георгиос Папандреу. Той е поел ангажимента да се застъпи за гръцката кауза и пред Партията на европейските социалисти. “Срещите на политическите лидери засилват позицията ни при преговорите и увеличават доверието в Гърция”, заяви Папандреу.

Няма коментари: