13.02.2012 г.

Гръцкият парламент прие новия меморандум

Със 199 гласа „за” договорът на новия заем и PSI бяха приети от гръцкия парламент и вече официално са държавни закони. Гласуването премина епизодично и за двете големи партии, тъй като 21 депутати от ПАСОК и 21 от Нова демокрация решиха да не подкрепят проектозакона. Минути след обявяването на резултата всички те бяха отлюспени от парламентарните групи на партиите и им бе съобщено, че няма да могат да се кандидатират на следващите избори.
В писмо до председателя на парламента Филипос Пецалникос, лидерът на ЛАОС Георгиос Карадзаферис обяви, че изключва от парламентарната група на партията си депутатите Адонис Георгиадис и Макис Воридис, които бяха министри в кабинета на Лукас Пападимос допреди два дни. Те не само, че не последваха колегите си, когато се оттеглиха от парламента преди няколко часа, но подкрепиха проектозакона.
Въпреки че до момента няма последици, „непослушание” бе отчетено и в редиците на
 Демократичния алианс на Дора Бакояни. Независимият кандидат Левтерис Авгенакис не последва партийната линия и гласува „против”.
Демократичната Левица, Комунистическата партия и крайнолевите от СИРИЗА гласуваха против проектозакона. Според източници утре се очаква премиерът Лукас Пападимос да проведе сериозен ремонт в състава на гръцкия кабинет. Същите източници твърдят, че той ще сформира малък екип от технократи по примера на кабинета на италианския премиер Марио Монти.източник

Няма коментари: