15.02.2012 г.

Разделенията в ЕС застрашават помощта за Гърция

Брюксел. Официални лица от Европейския съюз (ЕС) отмениха извънредната среща на финансовите министри, на която се очакваше да бъде взето решение за отпускане на жизненоважните 130 млрд. евро на Гърция на фона на нарастващото несъгласие между европейските кредитори за последствията от това, да позволят на Атина да фалира. Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврогрупата, заяви, че отлагането на срещата е предизвикано от продължителния неуспех на гръцките политически лидери да се ангажират със строгите условия за получаването на спасителния пакет финансова помощ след изборите порез април.
Но високопоставени официални европейски лица коментираха, че срещата на финансовите министри бе маркирана и от разширяващото се разделение за това, дали Атина заслужава доверието на кредиторите за получаването на втори пакет спасителна финансова помощ.
Отлагането повишава риска Гърция от фалит следващия месец. То също подчерта разделенията между правителствата в еврозоната относно последствията от подобен изход, коментира британският вестник "Файненшъл таймс". източник

Няма коментари: