10.02.2012 г.

Гърция се споразумя с кредиторите

Гърция постигна споразумение с кредиторите си. В четвъртък гръцките политически партии се споразумяха с международните си кредитори относно рестриктивните мерки, които южната ни съседка трябва да приложи, ако иска да получи поредния транш от финансовата си помощ.
Разходите бяха замряли заради разногласия по въпроса за орязването на пенсиите, предаде Ройтерс. Източник от гръцкото правителство обяви, че отделните политически партии са постигнали съгласие по темата преди срещата на еврогрупата, която трябва да се проведе в четвъртък вечерта в Брюксел. Информацията бе потвърдена и от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.
Той обясни, че председателите на трите партии, които съставят гръцкия кабинет, са се споразумели относно новия план за икономии, който кредиторите изискват, за да продължат с помощта си за закъсалата страна. Драги заяви, че е бил информиран за гръцкото решение от премиера Лукас Пападимос.
Ройтерс съобщи, че политическите лидери са постигнали съгласие по 90 на сто от обещаните мерки за икономии. Правителственият източник на агенцията е уточнил, че ще има съкращения в други области на държавните разходи и ще се прецени как орязването на пенсиите да бъде минимизирано.
Лидерите на двата основни синдиката обаче не са съгласни с постигнатото споразумение и обявиха, че в петък и събота ще се проведе поредната 48-часова стачка.
Междувременно еврото и държавните облигации на страните от еврозоната реагираха положително на новината.източник

Няма коментари: