2.02.2012 г.

Частните кредитори обвързват PSI с преговорите за новия спасителен пакет

За да завърши процедурата по доброволното участие на частните кредитори в окастрянето на гръцкия дълг или така наречената PSI, трябва да се изчака приключването на преговорите с надзорната тройка за новия пакет спасителна помощ за Гърция от 130 милиарда евро. Това се казва в официалното съобщение на Института за международни финанси, където все пак се отбелязва, че преговорите с Гърция за PSI се намират в положителна фаза.
Окончателният резултат от тях трябва да стане известен до неделя, тъй като в понеделник отново заседават министрите на финансите на еврозоната. Въпросът е спешен, тъй като на 20 март изтичат падежите на облигации за 14,4 милиарда евро, които Атина не може да изплати без да е подписала договора за втория спасителен пакет.
В съобщение в Туитър кореспондентът на телевизия Мега във Вашингтон Михалис Игнатиу съобщава, че преговорите за PSI са зациклили поради настояването на Международния

валутен фонд и Европейската централна банка да се включи в окастрянето на дълга. Европейската централна банка държи голям пакет гръцки ценни книжа, чиято стойност се оценява между 40 и 50 милиарда евро. Финансовата институция от Франкфурт обаче отказва да участва в рециклирането на гръцките облигации с аргумента, че е институционален, а не частен кредитор.
В крайна сметка за да се финализират и двете споразумения - PSI и новият спасителен пакет от 130 милиарда евро Атина трябва да отговори дали приема условията на надзорната тройка за смели съкращения в държавния сектор, рязко намаляване на заплатите в частния сектор и агресивна приватизация. Премиерът Лукас Пападимос ще се срещне утре, петък с лидерите на трите партии, които подкрепят кабинета му, за да вземат решение за отговора на Гърция. Днес ще се срещнат и социалните партньори, които миналата седмица отхвърлиха предложенията на тройката.
В единственото си интервю за гръцка медия пред вестник Катимерини ръководителят на мисията на Международния валутен фонд Пол Томсън заявява категорично, че намаленето на заплатите в Гърция е задължително за увеличаването на конкурентността на страната. Той сравнява минималната работна заплата в Гърция, която е с 35 на сто по-висока от минималната работна заплата в Португалия и по-висока и от минималното възнаграждение в Испания. Пол Томсън преценява рецесията като неизбежна за една страна , която трябва едновременно да намали огромния си бюджетен дефицит и да направи производството си конкурентно. Според представителя на Фонда грешка е ударението, което се е поставило върху увеличаването на данъците в Гърция вместо да се наблегне на съкращаването на бюджетните разходи.
Междувременно анализаторът на агенцията за кредитен рейтинг Фич Дейвид Райли заяви, че фалитът на Гърция е неизбежен, но той няма да означава непременно и излизане от зоната на еврото. Анализаторът, който оглавява отделът за оценка на държавите смята, че прие един неконтролируем гръцки фалит еврозоната е заплашена с разпадане. Все пак според него не Гърция, а Италия е големият проблем за 17-те.източник

Няма коментари: