Продукти

Гърция

Гърция е средиземноморска държава с особено благопрятен климат (виж) за отглеждане на редица земеделски култури, като напр.:
Ø  Маслини - Маслините са род бавнорастящи , но дълголетни дървета от семейство Маслинови. Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Най-напред маслините са култивирани в Африка, след това финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис.
За първи път са били култивирани в Крит и Сирия преди повече от 5 000 години. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.( изт. , виж )
Ø  Цитрусови и тропически плодове- Портокали, лимони, мандарини, грейпфрути, киви и др. (виж ). Важно е да се отбележи, че на о-в Крит се отглеждат и банани (виж) както в естествени, така и в парникови условия. Също така, последните години, голям брой гръцки селски стопани се занимават сериозно с култивирането, събираето и пакетирането на киви. виж
Ø  Плодове- климатът в Гърция и развитието на оранжерийното растениевъдство, са благоприятни условия за култивирането на почти всички видове плодове през цялата година (праскови, ябълки, кайсии, дини, пъпеши, ягоди, грозде и др.)
Плодовете, заемат особено място в храненето на човека. Те са една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Те са богати на вода и относително бедни на енергия. Те не съдържат мазнини и затова са особено полезни при редуциращи диети. Наред с това плодовете съдържат вещества, които не могат да бъдат доставени с нито един друг вид храни. Те са основен източник на витамини, минерални вещества, влакнини, органични киселини и въглехидрати, както и особено обсъжданите напоследък фитохимикали с мощно антиокислително действие върху организма. виж
Ø  Зеленчуци- тук се отглеждат много видове зеленчуци, през цялото време на годината, както в естествени, така и в оранжерийни условия (домати, краставици, тиквички, патладжани, чушки, марули, зеле, аспержи, броколи, карфиол и др.). Най-големият производител на зеленчуци е о-в Крит, където климатичните условия позволяват отглеждането на всякакъв вид зеленчуци и плодове и по всяко време на годината.
Зеленчуците заемат особено място в храненето на човек. Те са една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Зеленчуците доставят въглехидрати, които имат важно значение за организма участвайки в поддържането на оптимална хуморална среда и функционирането на всички клетки на организма. виж
Ø  Ядки- Гърция е страна- производител на орехи, бадеми, шам фъстък, фъстъци, лешници, стафиди и др.
За полезните свойства на ядките се говори от незапомнени времена. Днес е научно доказано, че шепа ядки влияят благотворно на дейността на мозъка, а и носят полза на целия организъм. Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. виж
Ø  Варива- традиционни за страната са отглеждането на зрял боб (гигант, черно око, обикновен), леща, фава, ханут, грах и др.
      Варивата са семената на растения от семейство Бобови (Leguminosae). Скрити под шушулката, те крият цяло съкровище от здравословни качества. Различните видове варива (боб, леща, грах, соя) снабдяват организма с богат микс от хранителни вещества. виж
Ø  Други селскостопански и растителни продукти, които се произвеждат в Гърция: шафран (виж), билки, спирулина (виж ), ракитник (хипофае, виж , зърнени храни и др.
Ø  Зехтин – Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Тя се използва предимно за готвене, но също и в козметиката и сапуните. Зехтинът съдържа антиоксиданти, витамин Е и маслиново (олеиново) масло. Той като мазнина е с високо калорийно съдържание – 9 калории на 1 г.(виж)
Въпреки това участва във всички диети и спомага за здравословен начин на живот.(
виж)
Ø  Мастика Хиос -  Мнозина историци смятат, че остров Хиос е бил родното място на Омир. Това може да е вярно или не,
      но безспорно е, че още от древни времена историята и икономическият живот на острова са били доминирани от ароматното мастиково дърво pistachia lentiscus, ендемична разновидност, която не се среща никъде другаде в света. От този скромен и непретенциозен храст жителите получават уникален продукт, перлени капки от сладкоуханната дъвчаща смола, представлявала толкова ценна стока през античността и ползвала се с такава популярност в харемите на Османската империя.   (виж, инф., още )
Производен продукт на мастиката е известното в цял свят гръцко узо (виж )
Ø  Вино- още от древността Гърция се слави с производството на вина. (виж)
Историята на виното и винопроизводството е толкова стара, колкото е и самата цивилизация. В Елинския свят, Дионис е важна фигура. Според митологията той е наредил да пренесе лозата до Гърция от Мала Азия. Според древногръцкият историк Тукидит, хората от Средиземноморието започват да излизат от варварството с култивирането на гроздето. (виж, още инф.)  
Ø  Гръцки сирена- производството на различни и най-разнообразни видове сирена е вековна традиция в южната ни съседка. Различават се по начина на приготвяне, технология, количеството и качество на компонентите, допълнителни съставки, поддръжка, консервация, вкус и т.н.
Най-известните марки със защитено наименование за произход са: Аневато (Anevato) - Анфотирос - Бацос (Batzos) - Галотири (Galotyri) - Гравиера Аграфон (Graviera Agrafon) - Гравиера Критис (Graviera Kritis) -Гравиера Наксу» (Graviera Naxou) - Калатаки (Kalathaki Limnou) - Касери (Kasseri)- Катики (Katiki Domokou) - Кефалогравиера (Kefalograviera) - Кефалотири (Кefalotiri) - Копанисти (Kopanisti) - Ксигало (Xygalo) - Ксиномизифра (Xynomyzithra Kritis) - Ладотири (Ladotyri Mytilinis)- Манури (Manouri) - Мецовоне (Metsovone)- Мизифра (Myzithra)- Сан Михали - Пихтогало (Pichtogalo Chanion) - (San Michali) - Сфела (Sfela) - Фета (Feta) - Формаела (Formaella Arachovas)
Ø  Промишлени стоки, машини, съоръжения, фотоволтаични системи, соларни бойлери, системи за селекция на слънчева енергия, трюфели , гъби, аспержи и мн. др. са идеи за сътрудничество между гръцки и български производители и потребители.РЕАЛИЗИРАЙТЕ  ИДЕИТЕ  СИ  И РАЗШИРЕТЕ  СВОЯ  БИЗНЕС 

С  НАША  ПОМОЩ!Няма коментари: